Iszkaszim (Ishkashim) to niewielkie miasteczko położone nad rzeką Piandż, 100 km na południe od Khorogu. Stanowi bramę w tzw. korytarz wachański - wąski, 300 kilometrowej długości pas terytorium Afganistanu, całkowicie oddzielający Tadżykistan na północy od Pakistanu na południu.
4 km na północ od centrum znajduje się most graniczny prowadzący do miasta o takiej samej nazwie po stronie afgańskiej.
Przyjechaliśmy do Iszkaszim późnym popołudniem. Zmęczeni postanowiliśmy wyjść poza miasto i rozbić namiot w jakimś przytulnym miejscu. Po 2 minutach pobytu w mieście już jednak mieliśmy towarzystwo. Starszy pan proponował nam pobyt w gościńcu za 15$ od osoby! oczywiście grzecznie podziękowaliśmy i wytłumaczyliśmy panu, że to zbyt wygórowana cena. Pan natomiast powiedział, że w takim razie bierze nas za darmo... wtedy nam się zrobiło głupio i stwierdziliśmy, że możemy zapłacić 10$ za 2 osoby - zgodził się. Mieliśmy miłe spanie, pyszną kolację i jajca na śniadanie. Generalnie polecamy miejsce.
Adres:
"Administracyjnie korytarz wachański należy do dystryktu Wachan prowincji Badachszan. Teren jest bardzo skąpo zaludniony - 7-13 tys. ludzi, głównie górskich pasterzy - Wachów i Kirgizów, w 40 wioskach i obozowiskach.
Przez tereny dzisiejszego korytarza prowadził jeden ze szlaków handlowych z Chin do Azji Środkowej, przechodził tędy m.in. Marco Polo w 1271. Dzisiejszy korytarz wachański stanowi sztuczny twór polityczny, powstały pod koniec XIX wieku w wyniku rywalizacji między Wielką Brytanią a Rosją o panowanie nad Środkową Azją. Korytarz wachański stanowił neutralną afgańską strefę rozdzielającą rosyjski Turkiestan na północy od brytyjskich Indii na południu. Powstał po ostatecznym wytyczeniu granicy rosyjsko-afgańskiej w 1895 i granicy indyjsko-afgańskiej (tzw. linii Duranda) w 1896.
Wszelki ruch przez korytarz został zatrzymany po zamknięciu granic przez komunistyczne Chiny w 1949. Szlak przez korytarz sporadycznie wykorzystują przemytnicy narkotyków. W 1979 Sowieci okupujący Afganistan zajęli również korytarz wachański i do połowy jego długości doprowadzili drogę dla czołgów. Po zamachach z 11 września 2001 spekulowano, że korytarz wachański może stanowić schronienie Osamy bin Ladena.
Afganistan kilkakrotnie prosił Chiny o otwarcie granicy w korytarzu, aby użyć jej jako alternatywnej drogi zaopatrzenia w wojnie z Talibami. Chiny za każdym razem odmawiały głównie z powodu niestabilnej sytuacji w prowincji Sinciang, która graniczy z korytarzem."
źródło: Wikipedia